Параграф22 Daily

§22 Новини

Задържаните полицаи и техни съучастници обжалват мерките си

В пловдивския Апелативен съд стартира делото по обжалването на мерките за неотклонение на двамата полицаи и двама техни цивилни съучастници, обвинени за тежки престъпления. След като Окръжният съд постанови за тях постоянно задържане под стража, обвиняемите обжалват решението пред по-висшата инстанция. Обвиняеми са началникът на Трето РПУ Самуил Хаджиев, полицаят Атанас Качаков и двама души от криминалния контингент – Даниел Димитров и Симеон Иванов

Четиримата бяха арестувани при координирана акция на прокуратурата и  отдел „Вътрешна сигурност”  на МВР на 19 май. Двамата полицаи са с обвинения за редица бандитски акции, в които са използвали служебното си положение – опит за конфискация на половин тон марихуана от фирма, имаща законно право да я произвежда за медицински цели, отвличане и изтезаване на наркодилър за пари и други престъпления.

На 5 април в с. Болярци полицейският шеф и неговият подчинен са опитали да ограбят 500 кг. марихуана от склад на фирма, имаща право  законно да я произвежда за медицински цели.  Самуил Хаджиев се е възползвал от служебното си положение като началник на Трето районно.Преди това, на 31 март, тази година в Пловдив той е принудил под натиск свой подчинен, разследващ  полицай да извърши обиск и конфискация на стока в база на пловдивска фирма и дори да образува досъдебно производство.  За това не е имало никакви законови основания, но действията са извършени въпреки изричните указания на Районна прокуратура – Пловдив.

Неговият подчинен, полицаят Атанас Качаков е обвинен и за отвличането на 28-годишен мъж заедно с други двама цивилни от престъпния контингент. Похитеният е бил изтезаван и изнудван за пари от наркотрафик, сочат предварителните данни на разследването.

Най-тежкото наказание за отвличането е от 10 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор. Що се отнася до шефа на районното  управление Самуил Хаджиев, наказанието за него може да бъде от 3 до 8 години затвор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във