Параграф22 Daily

§22 Новини

Заемите от КТБ хранели лихвари - секретарки и охранители

Отпускането на изгодни заеми на свързани с Цветан Василев физически лица и търговски дружества е била масова практика в Корпоративна търговска банка, пишат столичен вестник и електронни медии като се позовавана свои източници в правораздаването. От публикациите става ясно, че кредитната експозиция на близките до банкера фирми към 2011 г. е достигала близо 1.23 милиарда лева. В цитирания списък са няколко дружества като „Булит 2007” ЕООД - фирма без търговска дейност, където собственик и управител е Димитър Свещаров. Тя е получила кредит от 46 млн. лева от КТБ, а в същото време е предоставил заеми на трети лица за 33 млн. лева.


Схемата се повтаря и при „Юлита 2002” АД, която е получила като кредит 54 млн. лева и е предоставила на трети лица като заем 43 млн. лева от тях. Такъв е доходоносният номер и при две други дружества – „Рама Трейд” ЕООД и „Ем Стейт” ЕООД, изтеглили банкови кредити от трезора и раздали заеми на трети лица. Друга компания в списъка е „Дивал 59” ЕООД - изтеглила 40 млн. лева от банката, а декларирала едва 66 000 лева приход.


Прави впечатление, че свързани лица, ползвали кредити от банката са регистрирани на един и същи адреси в София. Много от представляващите тези облагодетелствани дружества са били служители на Цветан Василев – секретарки или охранители.


От 2011 г. насам тези компании не подават годишни счетоводни отчети в Търговския регистър. Според данните, само през 2011 година КТБ е раздала кредити на свързани лица, превишаващи 4 пъти собствения капитал на банката, което е нарушение на Закона за кредитните институции и европейските норми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във