Параграф22 Daily

§22 Новини

Захарният завод на Гриша Ганчев край Камено фалира, режат го на скрап

Около 30 служители на „Бургаски захарен завод” са съкратени наведнъж, което на практика означава, че предприятието окончателно затваря врати, съобщи Topnovini.bg. Работниците са освободени внезапно от 1 февруари, като са получили по две заплати обезщетение. Обещан им е и още една надница за месец март, ако през това време не си намерят препитание. На работа засега остават да се водят само директорът Ангел Гаргаджиев и още 6-7 служители, повечето от които са пред пенсия.

Заводът, който се намира в село Свобода, община Камено, отдавна не работи с пълен капацитет. Той се води собственост на фирмата «Бългериън шугър къмпани”, чийто управител по документи е Илия Василев Георгиев. Не е тайна обаче, че това е една от фирмите на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев.

Освен бургаския, предприемачът притежаваше още три захарни завода у нас - в Девня, Русе и Долна Митрополия. Те обаче отдавна са затворени и дори са нарязани за скрап. Запознати прогнозират, че същата участ очаква и предприятието край Камено.

Бургаският захарен завод има интересна история. Той е създаден преди повече от век от чешка компания, като след 9 септември 1944 г. е национализиран. Предприятието е приватизирано през 1993 г. от Мултигруп, собственост на вече покойния Илия Павлов. Корпорацията заплаща за завода 140 милиона лева и поема задълженията на бившето държавно дружество от още 156 милиона.

През периода 1994-1998 г. заводът е в основата на една от най-големите контрабандни операции в новата история на България. Според разследващите от звеното за борба с организираната престъпност щетите за държавата достигат 52 млрд. лева. Хиляди тонове нерафинирана захар са внесени през пристанище Бургас без документи и впоследствие се изнася преработена продукция с чиста печалба.

Заводът е доведен до фалит и през 2003 г. спира работа. След смъртта на Илия Павлов предприятието става притежание на Гриша Ганчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във