Параграф22 Daily

§22 Новини

Закон задължава пациента да казва истината пред лекаря

Ангажимент да казва истината, когато му се снема анамнеза, ще има пациентът и това ще се запише в закон. За подготовката на такъв нормативен  акт съобщи зам.-шефът на парламентарната здравна комисия д-р Александър Симидчиев. Депутатът от ДБ обясни, че той подготвя промените, те вече са одобрени от колегите му от парламентарната сила и от всички партии в управляващата коалиция.

Най-вероятно специалният раздел за правата на пациента ще се обособи като част от закона за здравето.

По думите на д-р Симидчиев сега волю или неволю нерядко се случва пациентът да не предостави вярна информация на лекаря, което затруднява лечението. В подготвените задължения на пациента ще бъде разписана и пълна забрана за влизане на въоръжени лица в лечебни заведения, съобщи още д-р Симидчиев.

Когато медицината се практикува по стандартизирани правила, тези случаи ще намалеят. Десетлетия наред здравеопазването не  било водеща тема, разрушено е доверието, то се гради дълго и трудно, коментира още той инцидента. Българският лекарски съюз осъди агресията още снощи в гневна позиция. Само намесата на полицията е успяла да разпръсне озверявалата тълпа близки  и познати на пациента и да спаси лекарите, както и техниката от погрома.

Facebook logo
Бъдете с нас и във