Параграф22 Daily

§22 Новини

Законът не може да важи със задна дата, категоричен е проф. Герджиков

Извършените цесии и прихващания в КТБ не могат да бъдат отменени. Изключение правят разделянето на депозитите, така че да влязат до 100 хил. евро.Това заяви професор Огнян Герджиков цитиран от в. "Труд". "Подобни сделки заобикалят закона и затова са нищожни, но това е така по сега действащото право. Ако искат да отменят другите цесии, които не заобикалят закона, те не могат със закон да бъдат отменени. Ако не искаме да сме правова държава, тогава могат да направят всичко", заяви юристът, бивш председател на Народното събрание.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви вчера, че ще бъдат отменени всички прихващания в КТБ. "Всички, които са се нагласили през цесиите, една вторична далавера... Ще отменим прихващанията в цесиите. На практика се надявам едно 800 милиона лева да си влязат обратно в държавата", категоричен бе Борисов. Дни преди него подобна стъпка лансира и финансовият министър Владислав Горанов. Идеята била с промени в Закона за кредитните институции между първо и второ четене в парламента да се забранят цесиите и прихващанията след поставяне на банка под особен надзор.

Законът не може да важи със задна дата, категоричен обаче е проф. Герджиков. Мнението му подкрепиха и други известни юристи. Цесията е договор, с който кредиторът по едно вземане го прехвърля на трето лице. Най-често при цесиите се изкупуват дългове, но при случая с КТБ се купуват депозити. Някои депозанти пък са сключили цесии със свои роднини и по този начин са разделили големия депозит на по-малки до 200 хил. лв. (196 000 е гарантираният депозит).

Цесиите в КТБ са достигнали 800 млн. лв. В схемата участват и държавни фирми. Синдиците обаче ще признаят сделки за около 200 млн. лв., съобщиха преди дни от БНБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във