Параграф22 Daily

§22 Новини

Законът за движение по пътищата не трябва да нарушава конституционни права, гарантирани и от ЕС

"Няма никакво съмнение, че всеки, който нарушава правилата на пътя, трябва да плати глобата, която му е наложена за неправомерно поведение. Но е необходимо много внимателно да се следи прилагането на подобна разпоредба." Това заявява омбудсманът Диана Ковачева, цитиран в съобщение от пресцентъра на институцията. Ковачева коментира това по повод казусът дали се нарушават правата на гражданите с решението, водачите, които имат неплатени глоби към КАТ, да не могат да напускат страната, докато не си платят задължението, като това се отнася и за останалите пътници в автомобила.

Такъв контрол ще има на 8 от граничните пунктове, като на ГКПП "Калотина" вече действа от 3 юни насам.

Според решението, шофьорите, на които за първи път се връчват наказателните постановления ще имат право да продължат пътя си и да направят плащане до 14 дни. Водачите, които са с влезли в сила глоби трябва да платят на ПОС терминали на граничните пунктове, в най-близката банка, или да се разделят с книжката и талона на колата. За неплатени глоби ще се проверяват и останалите пасажери в колата. Така всички те ще трябва или да платят, или да се откажат от пътуването.

Омбудсманът посочва, че към момента при влизане или излизане от България на проверка от страна на органите на Главна Дирекция "Гранична полици" подлежеше единствено валидността на лична карта или паспорт, с които пътуват гражданите. Тя припомня и че през 2011 г. бившият омбудсман Константин Пенчев е сезирал КС за подобен казус - да не се издават лични документи на граждани, ако те не са платили своите данъци. "Упражняването на конституционни права не може да бъде свързано с изпълнението на задължения. Удовлетворяването на надлежно установените публични и частни задължения трябва преди всичко да бъде насочено не към санкциониране на личността на длъжника, а неговото имущество. И в случая е важно да напомним, че конституционното право на свободно придвижване и правото да напуснеш страната, когато решиш, са основни права, включително гарантирани и от правото на Европейския съюз", категорична е Ковачева.

По думите й налаганите ограничения от страна на държавата, следва да бъдат съобразени с принципа на пропорционалност на мярката, включително и относно решението за какъв размер глоби ще се прилага разпоредбата. "Да не говорим, че ако се сложат ПОС терминали, това означава, че има очакване, че всеки гражданин има дебитна или кредитна карта, за да плати на място", коментира Ковачева. Тя дава пример със семейство с две деца, с бюджет за почивка, на границата ги спират и половината от парите им отиват да си платят глобата, за да продължат, или да трябва да продължат пеша.

"Безспорно е, че неизрядните водачи следва да бъдат санкционирани, съгласно законовите разпоредби, но проблем с така въведената система възниква в случаите, когато гражданите не са били уведомени за издадените наказателни постановления и същите не са им връчвани по надлежния ред, за да могат да заплатят наложената им глоба или евентуално да обжалват постановленията. Съгласно чл. 58 ал. от Закона за административните нарушения и наказания, ако нарушителят не е намерен на посочения от него адрес и новият му адрес е неизвестен, наказващият орган може да отбележи това върху наказателното постановление и то се счита за връчено от деня на отбелязването.

При това положение, водачите на моторни превозни средства биха се оказали в ситуация да не могат да продължат пътуването си, без да им е била дадена възможност да реагират спрямо установено по надлежния ред извършено от тях нарушение на Закона за движение по пътищата", заявява Диана Ковачева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във