Параграф22 Daily

§22 Новини

Законът за мерките срещу изпирането на пари противоречи на фундаменталните принципи на адвокатската професия

Задължението на адвокатите, което се предвижда от Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), да споделят информация за своите клиенти и да докладват на Държавна агенция „Национална сигурност“, противоречи на същността на адвокатската професия. Такова мнение изрази Галин Попов, главен управляващ съдружник в "Попов, Арнаудов и партньори" в предаването “В развитие” Адвокатът брани клиента си, не го разследва. Когато отивате при адвокат, вие разчитате, че това, което му споделяте, остава само при него. Представете си, че лекарите имат задължение да споделят състоянието ви в регистър и тази информация да бъде публично достъпна”.

Попов посочи, че освен проблема с адвокатската тайна, друг проблем е административната тежест. “Администрирането на дейността ще стане доста по-тежка. Колегите, които са държавни служители, извършват тази дейност, защото им се плаща за това. На нас не ни се плаща и ние не можем да поискаме повече пари от клиентите си, за да ги разследваме”.

Попов смята, че има начин мерките да бъдат по-приемливи, без да се разкриват каналите за пране на пари. Той даде за пример Франция, където адвокатът не е длъжен да подава информация директно на държавата, а първо на своята гилдия и така информацията се обобщава, преди да бъде предадена.

Според него обжалването пред Конституционния съд от страна на Висшия адвокатски съвет за разпоредби в ЗМИП ще бъде успешно.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във