Параграф22 Daily

§22 Новини

Закриването на спецсъдилищата не влезе в дневния ред

Повече от час отделиха депутатите, за да гласуват дневния ред за работата си. Народните представители отхвърлиха предложението на "Демократична България" в днешния дневен ред да влезе закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурите. Мотивът беше, че докладите от комисията не са внесени навреме в парламента. Стана ясно, че те са внесени 6 минути след като е открито и е започнало заседанието днес. Това дали ще се постигне консенсус и дали законът за Съдебната власт ще влезе в дневния ред на парламента в петък предстои да разберем.

Иначе днес беше одобрено създаването на комисия, която ще разследва имало ли е полицейско насилие при протестите миналата година. Беше поискано от "Изправи се! Мутри вън!" да бъдат намалени заплатите на депутатите. Това предизвика дебат. От ГЕРБ се възмутиха от това, че се предлагат законопроекти, които въобще не се знае дали ще стигнат до второ четене и всъщност най-вероятно няма да станат факт в живота на 45-ото Народно събрание."Някои колеги не са разбрали, че БСП днес връщат мандата за съставяне на правителство. НС приключва най-вероятно още тази, ако не следващата седмица. Тук разглеждаме нови анкетни комисии, КСО. Всички знаем, че ние няма да заседаваме другата седмица. Очевидно няма да има второ четене на тези закони. Тук сме в предизборна кампания очевидно и превръщаме НС в посмешище", заяви Tома Биков - ПГ на ГЕРБ-СДС.

От "Демократична България" помолиха премиера да спре да сипе лъжи по техен адрес. "Факт е, че се намираме в предизборна кампания, която се изразява не само, но така ми прави силно впечатление в лъжи, които действащият премиер лее. В някои дни и по две лъжи се леят като вчерашния например. Не е зле, ако някои в ГЕРБ, ако въобще има усещане за самостоятелно мислене да помолите премиера да спре с експлоатацията на тези теми", коментира Христо Иванов - председател на ПГ на "Демократична България".От ДПС призоваха в политическа декларация да се обединят в диалог в предизборната кампания.

"След предстоящите предсрочни избори е необходимо да има такова НС, което да може да излъчи и действащ кабинет. Призоваваме всички партии в 45-ото НС да загърбим партийните интереси и да проведем кампания, която да не създаде условия за още по-голяма криза след избори. Без да забравяме, че там където свърша диалогът- там свършва и демокрацията", заяви Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във