Параграф22 Daily

§22 Новини

Заловиха 17 000 фалшиви теста за COVID-19 при акции в 77 страни

Полицията е иззела 17 000 фалшиви комплекта за тестване за COVID-19. Те са открити при операции срещу незаконни храни и напитки в десетки страни, съобщиха от Интерпол. Иззети са фалшиви или нестандартни продукти на стойност 34,5 милиона евро в 77 държави и са арестувани 407 души в рамките на акциите, извършени от декември 2019 г. до юни 2020 г.

Сред иззетите стоки има млечни продукти, месо и други храни, фалшиво етикетирани като лекарства, съобщи Интерпол. Полицията прихванала и хиляди фалшиви медицински продукти в периода, в които страните по целия свят се втурнаха да осигуряват доставки при блокиране за ограничаване разпространението на коронавируса. „Докато страните по света продължават усилията си да овладеят COVID-19, престъпните мрежи, разпространяващи тези потенциално опасни продукти, показват само решимостта си да печелят“, гласи изявление на генералния секретар на Интерпол Юрген Щок.

Освен фалшивите тестове за COVID-19, при акциите били открити дезинфектанти и дори пратка от морски дарове в Южна Африка, произхождащи от Азия, които били фалшиво декларирани като лични предпазни средства.

Това беше деветата година на агенцията за координирани действия в рамките операция Opson срещу фалшиви или нестандартни храни и напитки, при които редовно се изземват хиляди тонове фалшиви и потенциално вредни продукти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във