Параграф22 Daily

§22 Новини

Заловиха 52 хил. опасни детски играчки

Разпространението на близо 52 000 опасни дестки играчки бе спряно след съвместна проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Икономическа полиция и НАП. Проверката е следствие на постъпило искане от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движение на рискови стоки и товари. Играчките са обмитени на митнически пункт в Солун, Гърция и са предназначени за разтоварване в София, където да се плати и ДДС.

При проверката били констатирани няколко вида нарушения при 29 модела играчки. На първо място липсвала задължителната "СЕ" маркировка. Тя доказва, че продуктът е бил подложен на оценка и отговаря на изискванията на ЕС за безопасност, здраве и опазване на околната среда. Маркировката е валидна за продукти, произведени във и извън Европейското икономическо пространство, които след това се разпространяват в неговите рамки. Освен това било установено и видимо несъответствие при играчките, изстрелващи предмети, водещо до риск при употребата им.

След проверката разпространението на играчките било спряно, като предстои търговецът да унищожи продуктите или да ги върне на доставчика в Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във