Параграф22 Daily

§22 Новини

Зам.-главен прокурор проверява има ли натиск срещу журналиста от Казанлък

Този следобед на журналистът от Казанлък Георги Манев трябваше да получи обвинение заради отразяване на наводнение. От вчера районната прокуратура в Казанлък обяви, че ще удължи срока на разследването срещу него. По случая се е самосезирал и зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, съобщи Нова телевизия, чийто кореспондент е Манев.

Адвокат Михаил Екимджиев, известен с работата си по дела, свързани със защитата на човешки права, е песимист за проверката на зам.-главния прокурор. „Освен поредния казус на откровен прокурорски произвол,от показаното в репортажа е видно, че има достатъчно данни за злоупотреби с власт. Аз адмирирам идеята на прокурор Борислав Сарафов да бъдат проверени действията на неговия колега в Казанлък, но силно се съмнявам дали тази проверка ще бъде обективна", каза адвокат Екимджиев.

В думите му има силен упрек за функционирането на съдебната система. "Време е да се направи нещо, така че да се разбере, че хора с пурпурни тоги не могат да бъдат над закона и че човешки съдби не могат да се решават между две ракии. Това показва, че в прокуратурата попадат и виреят хора, които може да са сериозна опасност и за обществото, и за отделни граждани", коментира адвокат Михаил Екимджиев.

Кореспондентът на Нова телевизия в Казанлък Георги Манев е разследван за всяване на паника заради свой репортаж, който показва наводнение. Според районния прокурор, самосезирал се по случая обаче, наводнение няма. Той продължи да държи на това твърдение, посочвайки, че лично наблюдавал какво се случва на 1 февруари от терасата си.

Кадрите показват, че близо метър вода е навлязла в индустриалната част на бивше предприятие в неделя. Там са базирани производствените мощности на няколко фирми в Казанлък. Водата, която е идвала от полетата, прехвърлила булеврад.

Картината заснема камерата на журналиста oт телевизия „Прес ТВ" Георги Манев на 1 феруари в Казанлък. Репортерът се отзовал на сигнал на граждани. Ден след излъчването на репортажа го чака изненада. Голяма част от екипа са призовани да дават обяснение  за това какво се е случило на първи.

По случая се е самосезирал прокурор Кръстин Кацаров, след разговор с кмета на града Галина Стоянова, вечерта на 1 февруари. Според Стоянова информация за скъсана дига на микроязовир се появила на сайта на телевизията, с което се всявало паника.

В същото време се оказа, че наводнението не е единственият случай, в който представител на медийната група е привикван да дава обяснения. Антония Тенева също е сред разпитваните журналисти. Оказа се, че репортерите в Казанлък трябва да се съобразяват и с още нещо - общината. Заради репортаж, посветен на съмнения за нередности при паркирането в града, друг екип на телевизията често е канен в следствените органи.

Разследването срещу Георги Манев продължава до 3 юни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във