Параграф22 Daily

§22 Новини

Зам.-министър Балабанов призова пожарникарите: Пазете себе си и българските граждани!

За 19-и пореден път, изправени пред параклиса, построен с ваши средства и доброволен труд, отдаваме почит на Старозаветния пророк Илия. Според Старите книги и българските народни вярвания, той носи дъжд, закриля живота и пази реколтата на стопаните от пожар. Неслучайно Св. пророк Илия е закрилник – хранител на българските огнеборци.  Такива ангели, но от плът бяха и нашите колеги, пожертвали себе си, да спасят чужд живот. Днес се прекланяме пред подвига и саможертвата им, каза в приветствието си зам.-министър Стефан Балабанов.

Той припомни, че тази дата е паметна и с нещо друго – на 18 юли традиционно отбелязваме момента, в който са положени основите на държавната политика, ангажирана със защитата на населението, материалните и културните ценности в страната при възникването на извънредни ситуации. Българските държавници взимат това мъдро и важно решение преди 83 години, когато с царски указ се утвърждава Наредба-закон за противовъздушната и химическа защита на Царство България. С него за пръв път са регламентирани основните моменти при извършването на тази специфична дейност. Зам.-министър Балабанов благодари на пожарникарите за избрания път и ги призова да пазят себе си, за да могат да пазят и българските граждани.

Църковен водосвет отслужи отец Бисер от храм „Света Троица“. Цветя пред Паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари поднесоха заместник-министър Стефан Балабанов, началникът на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи Михаил Златанов, главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов, директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов, служители и гости.

Празникът уважиха парламентарният секретар на МВР Светослав Белемезов, директори на дирекции в МВР, бивши служители на пожарната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във