Параграф22 Daily

§22 Новини

Зам.- министър Бернер участва в министерска конференция на Залцбургския форум

Мерките за борба с трафика на хора и нелегалната миграция в региона бяха във фокуса на вчерашните обсъждания на министрите . В рамките на дискусията зам.-министър Милко Бернер призова за засилване на оперативното сътрудничество, обмена на информация и по-добра координация на съвместните действия. Той подчерта ролята на установени регионални формати като Центъра за правоприлагане в ЮИЕ СЕЛЕК, както и  необходимостта от засилване на сътрудничеството с Турция - ключов партньор в региона.

Обсъдени бяха и предизвикателствата пред реформата на Общата европейска система в областта на убежището. Участниците от държавите от Залцбургския форум се обединиха около общото решение да работят за очертаването на ключови елементи от реформата, по които има съгласие, с оглед представянето им в новата Европейска комисия.Днес конференцията продължава в разширен формат, съвместно с приятелите на Залцбургския форум от Западните Балкани.

Ще бъдат обсъдени имиграционната ситуация в региона, както и мерките, необходими за повишаване на граничната сигурност. България ще представи приоритетите на предстоящото през първата половина на 2020 г. Българско председателство на форума.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във