Параграф22 Daily

§22 Новини

Зам.-министър Катинов се срещна с делегация от МВР на Албания

На двудневно работно посещение в България пристигна делегация от Министерството на вътрешните работи на Албания, водена от заместник вътрешните министри Ромина Куко и Юлиан Ходай.

В рамките на визитата с албанските си колеги разговаря заместник-министър Венцислав Катинов. Той потвърди подкрепата на страната ни за европейската интеграция на Албания, както и готовността на МВР да подпомага този процес конкретно в сферата на вътрешните работи, споделяйки опит. Страната разчита и ще продължи да разчита на подкрепата на България в областите от взаимен интерес за двете страни, заяви зам.-министър Ромина Куко, а колегата й Юлиан Ходай подчерта важността на директните контакти между структурите на двете министерства и изрази специална благодарност за участието на служители на българската гранична полиция в операциите на Фронтекс на границите на Албания. Акценти в разговора бяха възможностите за развитие и задълбочаване на двустранните контакти в борбата срещу престъпността, противодействието на тероризма, обучението и повишаването на квалификацията на служителите, съвместната работа в областта на противопожарната безопасност и защита на населението и други. Участниците в срещата се обединиха около необходимостта от разширяване на професионалните контакти и планиране на конкретни дейности в тези области на сътрудничеството. Изразена бе увереност, че диалогът между България и Албания ще бъде укрепен и надграден в бъдеще.

В рамките на посещението на албанската делегация в Академията на МВР ректорите на висшите полицейски училища на България и Албания подписаха Меморандум за разбирателство. Документът разширява възможностите за обмен на опит и добри практики в областта на обучението и ще допринесе за повишаване на нивото на професионална подготовка на полицейските служители.

Гостите получиха подробна информация, свързана с обучителния процес във висшето училище. По време на визитата си в България албанската делегация ще се запознае с дейността на Националния контратерористичен център към ДАНС и Центъра за професионална квалификация на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Монтана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във