Параграф22 Daily

§22 Новини

Зам.-министър Красимир Ципов: Вашата работа е оценена високо, тъй като постигнатите резултати са впечатляващи

Ръководството на МВР оценява високо вашата работа, защото постигнатите резултати са впечатляващи. Това заяви зам.-министър Красимир Ципов по време на годишния отчет-анализ на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той посочи, че зад статистическите данни стоят усилията на всички служители на дирекцията, които съвестно и професионално са извършили своята дейност.

Изпитвам респект и уважение към вашата работа каза пред служителите на ГДПБЗН зам.-председателят на Народното събрание Явор Хайтов, който обеща, че ще запознае членовете на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред с данните и изводите от представения отчет-анализ. На срещата присъстваха и зам.-гл. секретар на МВР гл. комисар Георги Арабджиев и Златко Тодоров, началник кабинета на министър Румяна Бъчварова.

През изминалата година пожарникарите и спасителите са реагирали на над 50 000 сигнала за произшествия, това подчерта в отчет - анализа на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов. Той уточни, че са ликвидирани малко над 30 000 пожара и са извършени близо 18 000 спасителни операции. От пожарите със загуби най-голям дял имат възникналите в жилищни сгради – близо 40%. На второ място са инцидентите в транспорта. За отчетния период при пожари са загинали 109 граждани,  а други 339 са пострадали.

През годината служителите от „Държавен противопожарен контрол” са констатирали близо 359 000 нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност в различни обекти. На нарушителите е разпоредено да извършат 369 000 дейности.

Отчетено беше, че представители на ГДПБЗН са участвали и в 120 международни инициативи, включително по линия на ЕС и НАТО.

В рамките на 2015 година  е приключило изпълнението на заложените дейности по три големи проекта за доставка на техника и оборудване, финансирани със средства от оперативните програми „Регионално развитие” и „Околна среда”. Общата стойност на средствата по проектите, управлявани от ГДПБЗН - МВР за изминалата година е бил близо 137 млн. лв.

Главен комисар Николай Николов подчерта, че през изминалата година Главната дирекция е постигнала значителен напредък при активното включване на доброволци в дейности по защита на населението и обезпечаването им с пожарна техника и оборудване. Той очерта и основните приоритети в работата на дирекцията през 2016 година. Те са свързани с повишаване на способностите и готовността за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации, както и нивото на професионалната подготовка на служителите от всички направления на дейност. Основен акцент в работата на ГДПБЗН през следващите месеци ще бъде подобряване готовността на модулите, регистрирани по Механизма за гражданска защита на ЕС и разработване на стандартни оперативни процедури за участие в мисии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във