Параграф22 Weekly

§22 Новини

Зам.- министър на МВР участва в Европейски полицейски конгрес в Берлин

Българска делегация от Синдикалната федерация на служителите на МВР, водена от заместник-министър Васил Маринов, взе участие в 17-ия Европейски полицейски конгрес, който се проведе на 18 и 19 февруари в Берлин. Над 1 500 представители на охранителни полиции, криминални служби, гранични полиции, разузнавателни служби и служби за сигурност, правосъдие и отбрана, правителства и парламенти от повече от 40 държави участваха в конгреса, който бе открит от федералния министър на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер.


В рамките на визитата зам.-министър Маринов разговаря със сенатор Франк Хенкел, министър на вътрешните работи и спорта на Берлин. Тема на дискусия бяха параметрите на бъдещото активно сътрудничество и възможността български полицейски служители да съдействат на германските си колеги за преодоляване на проблеми, свързани с български граждани, които извършват престъпления или злоупотреби, касаещи източване на социални фондове.


Двамата разговаряха и за проблемите с миграционния натиск. Сенатор Хенкел оцени високо предприетите от българското правителство мерки за успешно справяне с бежанския поток по границите на страната ни и посочи, че този проблем не е само на България, а и на страните, намиращи се в центъра на Европа. Той бе категоричен, че "усилията и бремето, което България понася, опазвайки надеждно европейската външна граница, трябва да бъдат споделени и подкрепени от останалите държави членки" .


С вицепрезидента на Федералната криминалната служба на Германия проф. Юрген Щок зам.-министър Маринов обсъди възможностите за активизиране на сътрудничеството на двете ведомства в противодействието на организираната престъпност, включително и в сътрудничество с Европол и Интерпол. Споделени бяха успехите на МВР при опазването на външната граница на ЕС и справяне с проблемите, породени от засиления миграционен натиск на границата ни с Турция. Двамата разговаряха и за предприетата реформа в МВР и основните акценти в проекта за нов устройствен закон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във