Параграф22 Daily

§22 Новини

Зам.-министър Райчева участва в извънредно заседание на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“

Заместник-министър Райчева участва в извънредно заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи" на ЕС. Тя запозна участниците в срещата с предприетите от правителството на България мерки към момента и предостави актуална информация за броя на преминалите границата ни и на останалите на територията на страната ни украински граждани. България полага всички усилия да бъдат адресирани техните нужди от подслон, здравни грижи, достъп до пазара на труда, образование и др. Към момента над 16 000 са регистрираните за временна закрила, продължава да расте и броят на подадените молби за международна закрила.

Райчева се присъедини към виждането, че отговорностите по приема следва да се споделят и е необходима подкрепа за най-засегнатите държави членки, като подчерта необходимостта от бърз и структуриран отговор.

В дългосрочен план заместник-министърът изрази категорична позиция за продължаване работата по Пакта и установяването на механизъм за солидарност на ниво ЕС. 

Зам.-министър Райчева подкрепи позицията на Председателството, че следва да се положат всички усилия за предотвратяване на рисковете по отношение контрола на външните граници и сигурността и увери, че българските гранични органи извършват всички проверки за сигурност съгласно Шенгенския граничен кодекс. Предприети са и съответните мерки за превенция на рисковете от трафик на хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във