Параграф22 Daily

§22 Новини

Зам.- министър Темелакиев участва във форум, посветен на хуманитарните последици от войната в Украйна

Домакин и инициатор на форума е Министерството на вътрешните работи на Полша. Участие в срещата взеха министри и високопоставени представители от Австрия, Чехия, Естония, Литва, Латвия, Германия, Словакия, Румъния, Украйна, Молдова и Великобритания.

В изказването си по време на форума заместник-министър Темелакиев заяви, че войната в Украйна ни изправя пред общи предизвикателства.  По думите му „трябва да укрепим още повече диалога между всички засегнати държави и най-вече между тези на първа линия, бързо и директно да обменяме информация, да планираме съвместни действия и да търсим конкретни решения за по-ефективно управление на всички хуманитарни въпроси и аспекти на сигурността, свързани с  войната“.

Заместник-министърът запозна участниците с актуалната ситуация в България и мерките, които страната ни - като една от най-засегнатите държави от бежанската вълна, е предприела. Той потвърди също така необходимостта от по-бърз и структуриран отговор на ниво ЕС, който да включва мобилизиране на достатъчно финансова подкрепа за държавите, които поемат най-голямата тежест.  Призова представителите на държавите към по-голяма активност в рамките на различни европейски и регионални формати на сътрудничество, като отбеляза важността на взаимодействието с всички съседни страни, които са засегнати от войната в Украйна и нейните последици.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във