Параграф22 Daily

§22 Новини

Зам.-ректорът на ВТУ Янка Тянкова - част от експертна група към правосъдното ведомство

Заместник-ректорът по административно-правните дейности на Великотърновския университет и дългогодишен преподавател в Юридическия факултет Янка Тянкова е била в Министерство на правосъдието в различни работни групи за изготвяне на проекти, както и в експертната група при посещение на Световната банка, съобщава в. Борба.

Едно от най-големите й постижения в администрацията на вуза е въвеждането на регистри на документите относно правната дейност и това, че успява да помогне в решаването на многото тежки казуси, които намира при встъпването си в длъжност.

Работата си в университета започва още преди да се дипломира през 1998г. на граждански договор в Стопанския факултет на ВТУ. След което се явява на конкурс и става асистент по гражданско и семейно право. А малко след това защитава и докторантура във Висшата атестационна комисия. Гордее се с това, че е и един от първите обучени медиатори в съдебната система. И смята, че винаги е по-добре съдебните спорове да се решават извънсъдебно.

През годините е работила и като юрист в Общината. След което успоредно е работила и в университета, и в  Агенцията за държавни вземания. Убедена е, че  опитът в институциите дава естествената връзка между теорията и практиката. „Това ми помага и сега, защото е много по-лесно да дадеш пример на студентите с реални ситуации, отколкото с чиста теория от съдебната практика“, споделя тя.

Правото е нейната сбъдната мечта, въпреки че първоначално записва и завършва история. Когато завършва средното си образование в Първа гимназия в старата столица, иска да запише право, но не вярва, че ще бъде приета, и така и не събира  смелост да кандидатства.  Записва история. Веднага след това рискува и кандидатства мечтаното право, приета е и това става водещата и сила. „Едно от посланията, което искам да дам на младите днес, е да не се отказват от мечтите си и да повярват в себе си. Трябва да имат и високо ниво от знания, ако искат да се развиват“, твърдо заявява тя.

Правото няма традиции в рода на преподавателката. Навремето дядо й я посъветвал да не се занимава с това и да си намери обикновена административна работа, за да може да се прибира навреме и да отделя време на семейството си, а тя не го е разбирала и дори малко се разсърдила на този съвет. „След време разбрах какво е имал предвид. Когато решиш да сбъднеш една мечта, трябва да си готов да пожертваш много неща. Целият ми труд, всичките ми научни статии са ми коствали адски много безсънни нощи. Пожертвах свободното си време, времето за семейството си, но съм сигурна, че всичко си заслужаваше.  Животът ми се осмисля благодарение на това, че съм постигнала целите си“, споделя  още Янка. Тянкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във