Параграф22 Weekly

§22 Новини

Заместник-министър на отбраната прие висши офицери от САЩ

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов се срещна с генерали и адмирали от Националния университет за отбрана на САЩ, завършили курса за подготовка на висше военно ръководство(CAPSTONE), съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Посещението им в България, което е второ поред, е част от тяхна европейска опознавателна визита, свързана с бъдещите задължения на новопроизведените генерали и адмирали.


По време на срещата заместник-министър Иван Иванов запозна висшите офицери с целите, приоритетите и постиженията на ръководството на Министерството на отбраната, свързани с реализацията на трите мисии на Българската армия - отбрана на страната, участие в мисии и операции зад граница и принос към националната сигурност в мирно време. Той информира присъстващите за изпълнените политически ангажименти по отношение на подобряването на състоянието на техниката и въоръжението, реализираните 10 стъпки в областта на социална политика и осигуряването на оптимални условия за изпълнение на задълженията на военнослужещите.


Заместник-министърът на отбраната подчерта значението на извършващия се в момента Стратегически преглед на структурата на въоръжените сили и очерта стратегиите и доктрините за провеждането на последователна модерна отбранителна политика и изграждането на съвременни способности. Той се спря и на инвестиционните проекти за модернизацията на Българската армия с акцент върху проекта за придобиване на нов тип боен самолет за нуждите на Военновъздушните сили, както и на участието на България в проектите в рамките на инициативата на НАТО "Интелигентна отбрана".


Заместник-министър Иванов запозна висшите офицери с приноса на контингентите от Българската армия в мисии и операции в подкрепа на мира и сигурността и с ролята на страната ни в регионалните формати за сигурност. Акцент в изказването на заместник-министър Иванов беше стратегическото българо-американско сътрудничество в сферата на отбраната. Той запозна висшите офицери с предстоящото обучение на либийски военнослужещи на територията на съвместните съоръжения в България.


В срещата участваха заместник-посланикът на САЩ в България Брайън Далтън и полковник Радостин Илиев, директор на дирекция "Отбранителна политика" в Министерството на отбраната.


По-късно днес ще бъдат проведени разговори и с командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и с командирите на видовете въоръжени сили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във