Параграф22 Daily

§22 Новини

Занапред руските трезори ще пазят личните данни на клиентите си само в страната

Руската централна банка задължи местните кредитни институция да пазят всички данни за техните клиенти единствено върху сървъри, разположени на руска територия, съобщава вестник „Известия“.

Това изискване произтича от новия регламент за отнемане на банкови лицензии. Занапред регулаторът ще изисква да му бъдат прехвърляни всички данни за клиентите на всяка търговска финансова институция, заплашена от отнемане на банковия й лиценз в течение на два дни от момента на възникване на основание за това отнемане.

Банките ще имат още три дни за да изпълнят това искане на регулатора и да му изпратят съответните бази с данни. За гарантиране на максимална оперативност банките трябва да пазят тези бази данни - и сървърите въру които те са качени, единствено на руска територия.

Тази иновация на руската Централна банка реализира на практика поправките в закона „За личните данни“, които влиза в сила от 1 сентября 2015 г., заедно с голям пакет други закони за защита на руската финансова система от сегашни и бъдещи чуждестранни санкции.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във