Параграф22 Daily

§22 Новини

Западът загуби войната срещу наркотиците

Войната срещу дрогата се провали и трябва да има друг подход, различен от "наказателния", това са заключенията от доклад на Лондонското училище по икономика. Негови автори са петима нобелови лауреати за икономика, бивш министър на САЩ, двама южноамерикански министри и десетина видни личности, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.


"Време е да бъде сложен край на войната срещу наркотиците и средствата масирано да се пренасочат за доказано ефикасни политики, подкрепени от строг икономически анализ", се казва в увода към документа от 84 страници, подписан от близо 20 знаменитости.


Сред тях АФП споменава нобелистите Кенет Ароу, Върнън Смит, Томас Шелинг, Оливър Уилямсън и Кристофър Писаридес, бившия държавен секретар на САЩ Джордж Шулц, гватемалския външен министър Луис Фернандо Карера Кастро, колумбийския здравен министър Алехандро Гавирия Урибе, британския вицепремиер Ник Клег, бившия полски президент Александър Квашневски и бившия първи дипломат на ЕС Хавиер Солана.


Като негативни последици от "милитаризираната стратегия на войната с дрогата" се посочват "масови хвърляния в затвора в САЩ, крайно репресивни политики в Азия, обширна корупция и политическа дестабилизация в Афганистан и Западна Африка, мащабно насилие в Латинска Америка, HIV в Русия, остър световен недостиг на обезболяващи медикаменти и ширещи се системни нарушения на човешките права в цял свят".


"Вече е неоправдано да се разходват големи средства за наказателни политики, най-вече за сметка на доказани политики за обществено здравеопазване" и ООН трябва изпреварващо да приложи "нова стратегия за международно сътрудничество", насочена по-специално към по-широк достъп до основните медикаменти и ограничаване на вредата от нелегалните пазари", призовават авторите на документа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във