Параграф22 Daily

§22 Новини

Започна събарянето на 58 незаконни постройки в квартал "Максуда", Варна

Вече има издадени заповеди, каза кметът на район "Младост" Христо Христов, които не са обжалвани от миналата година, и затова днес фактически започна събаряне на 58 незаконни постройки, в които живеят по предварителна информация 520 души. В първата съборена постройка живее семейство с 3 деца и 3 внуци. Те казаха, че отиват на квартира, но се издържат само от просията на възрастния Георги Еленков, който има поредица от заболявания, а пенсията му е малко над 200 лв, съобщава БНР.

Ще останем под открито небе, но какво ще правим зимата и какво ще правим с децата ни, питат други жители, които няма къде да отидат, а не могат да се върнат и там, откъдето са дошли, защото нямат никаква собственост.

Кметът на района Христо Христов бе категоричен, че ще бъде безкопромисен и няма да има алтернатива.

В момента в квартал "Максуда" има над 100 представители на полицията и жандармерията, които следят за обществения ред. Има представители и на общинската администрация, Тодор Иванов – заместник-кмет на Дирекцията по обществен ред и сигурност, ромски медиатори, представители на Червен кръст. Всички те са категорични, че това, което сега се случва,  е трябвало да стане преди 20 години, защото в началото махалата е била малобройна.

Заповедите за събаряне на 60 незаконни къщи в махалата са връчени още миналата година, подчерта Христов пред "Хоризонт" и обясни, че няма къде и че не е длъжен да настани обитателите им в други жилища:

Всеки, който построи незаконно, някой трябва да му търси алтернатива, така ли? Те не са пожелали да получат общинско жилище. Има наредба за общинските жилища. Нито едно от тези семейства не се е категоризирало по надлежния ред. Тоест то не е поискало да бъде настанено в общинско жилище. Как да дадеш нещо на някой, който не го е поискал? За малките деца са осигурени места в няколко институции, така че тях няма да ги оставим.

Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев прогнозира, че кметът Христов вероятно ще бъде осъден, ако разруши жилищата на ромите и раздели децата от родителите им:

Стандартът на Европейския съд и на другите органи, които се занимават с тази работа, е ясен – да не се разделят семействата, да се осигури правото на жилище при положение обаче, че това е единственото жилище, и при положение че са минали няколко години, в които те са живели и са създали общност. Тук не говорим за незаконно строителство изобщо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във