Параграф22 Daily

§22 Новини

Започна съвместното учение на България и САЩ „Хвърлена ръкавица 2013”

От 9 септември на територията на страната се провежда съвместното учение на България и САЩ Хвърлена ръкавица 2013 . В учебните ситуации от българска страна участват служители от структурите на Министерствата на вътрешните работи, на отбраната и на външните работи, Държавната агенция за национална сигурност, Националната разузнавателна служба и Агенцията за ядрено регулиране. От американска страна в игровите предизвикателства са включени представители и служители от Европейското командване, Командването на Силите за специални операции, Специалните служби и посолството на САЩ у нас. Общ ръководител на учението е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, а негов заместник е заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев.


Учението е резултат на едногодишен процес на планиране и има за цел да подобри сътрудничеството, оперативната съвместимост и разбирателството между България и Съединените щати. То е рутинно и няма връзка с никакви реални международни събития. Учението е в изпълнение на Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страна и чужбина през 2013 г.


Основна цел на Хвърлена ръкавица 2013 е да подобри координацията между специалните служби и силите за реагиране на България и САЩ при неутрализиране на евентуални заплахи. Сценарият предвижда да се усвоят процедури за действие при обмен на информация, анализ на получени данни, оценка на риска, управление и реагиране при непосредствен терористичен риск. В игровите действия ще се експериментират процедурите за постигане на оперативна съвместимост между СОБТ и Специалните сили на Министерството на отбраната при тактически действия за неутрализиране на групи, представляващи заплаха за сигурността.


В рамките на учението ще бъдат разиграни и ситуации, които ще бъдат свързани с неутрализирането на специфични заплахи с нарастващ риск за сигурността на страната. При отработването им ще бъдат създадени специални комуникационни канали, като се симулира и непрекъсната връзка с Интерпол и Европол. За преодоляване на критичната обстановка ще бъде потърсено съдействие от САЩ за подготовка и провеждане на съвместна операция при неутрализиране на възникнали заплахи за сигурността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във