Параграф22 Weekly

§22 Новини

Започнаха пледоариите на адвокатите по делото за радикален ислям

Окръжният съд в Пазарджик започна изслушването на четирима защитници на обвиняемите по делото за разпространение на радикален ислям.


Първи започна своята пледоария Васил Василев, защитник на Неджми Дъбов, Хайри Шерифов и Байрам Ушев. Адвокат Василев посочи, че заплащането за определена работа не означава членство в една организация. "Това, че обвиняемите са получавали пари, не ги прави членове на организация", обясни адвокат Василев. Според него, списъците не съдържат подписите на обвиняемите, които на практика изразяват тяхната воля. В списъците за пари не са включени техните имена, освен за пари, които са получавани от главно мюфтийство. Според адвокат Василев, организацията не е нелегална, защото никой преди това не я е обявил за забранена. Адвокат Василев каза, че участието в семинари в чужбина не е престъпно деяние и няма нищо лошо в това духовниците да искат да повишават квалификацията си.


За иззетите от компютрите материали, според него, няма данни, че са подготвени и използвани от подзащитните му. Основното съдържание е иззето от компютъра на Муафак Аласад. Адвокат Василев попита защо той е само свидетел, а не подсъдим. Той каза също, че експертизите по делото не могат да бъдат източник на доказателства към изясняване на обстоятелствата по самото дело. Експертизата не може да обосновава членуването в една организация, не може и да тълкува съдържанието на определени документи, като той визира отчетите, приложени по делото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във