Параграф22 Daily

§22 Новини

Започва делото за асансьора-убиец

В Софийския градски съд започва делото за асансьора-убиец, който пропадна в жилищен блок на столичния булевард "Цариградско шосе" на 19 август миналата година.При инцидента загина една жена, а друга беше тежко ранена.

Проверката на държавната агенция по метрологичен надзор установи груби нарушения в поддръжката на асансьора. Въжетата са били по-тънки от необходимото и без сертификат. Последните им две сменявания са били през 2010 и 2013 г.  Неправилно монтираните асансьорни шайби пък допълнително са допринесли за скъсването на въжетата. Отделно на това не са сработили аварийните спирачки.

По делото четирима души са с повдигнати обвинения, а роднините на жертвите искат по 200 000 лв. обезщетения.

На днешното първо заседание трябва да се проведе изслушване на страните, за да стане ясно дали казусът ще се гледа по съкратената процедура.

След фаталния инцидент контролните органи започнаха серия проверки и установиха нарушения в поддръжката на асансьорите и на други места у нас. Затова сега се планира създаването на публичен регистър, в който да е описано състоянието на всички подобни съоръжения, както и въвеждането на допълнителни тестове за асансьорните техници.

Инж. Николай Маринков от Българска асансьорна асоциация коментира за Нова телевизия, че са необходими моментални мерки. Той припомни, че има над 2000 необезопасени асансьори, а в някои градове почти 100% от асансьорите трябва да бъдат подменени с нови.

Собствениците са длъжни да поддържат асансьорите си и да извършват необходимите ремонти по тях. Маринков смята обаче, че много от хората се опитват да си спестят пари за техническа проверка. От друга страна, самите техници в стремежа си да си запазят клиентите, правят компромиси и не правят ремонти, а проверяващите не проверяват много добре техниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във