Параграф22 Daily

§22 Новини

Започва гласуването за нов член на ВСС от квотата на прокуратурата

Прокурорската колегия наВСС избира днес нов член от квотата на обвинителите. Изборът се провежда в София, в две дати .На 19 септември бе изслушването на единственият кандидат за мястото - прокурорът от военно-апелативна прокуратура Евгени Иванов, днес е самият избор. Кандидатурата на Иванов е предложена от седем прокурори от апелативно, окръжно и районно ниво. Ако бъде избран, той ще заеме мястото на Даниела Машева, която стана заместник-главен прокурор.

Право на участие в избора имат всички 1531 прокурори от страната, като 1312 от тях са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет. Вотът може да бъде упражнен до 18 часа, а изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от избирателите.

Настоящата изборна процедура е третата, в която прокурорите пряко избират членове на Висшия съдебен съвет и имат възможност да упражнят своя вот чрез електронно дистанционно гласуване. Предходните процедури се проведоха през 2017 г. - за допълване състава на Прокурорската колегия на ВСС (2012-2017 г.), както и при провеждането на избори за настоящия състав на ВСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във