Параграф22 Weekly

§22 Новини

Започва надпреварата за шеф на Софийския апелативен съд

Процедура за избор на 24 административни ръководители бе открита от Висшия съдебен съвет (ВСС) на заседанието вчера. Сред тях са и за председателите на три апелативни съдилища – на София, на Велико Търново и на Военно-апелативния съд, съобщи "Правен свят".


Решението на съвета ще бъде публикувано в "Държавен вестник", след което започва да тече 14-дневен срок за подаване на документи за участие в надпреварата.


Мандатът на Веселин Пенгезов (САС), на Илияна Попова (АС-Велико Търново) и на полк. Петър Петков (ВоАпС) изтича на 9 юни. И тримата имат право на втори мандат, но тепърва ще се разбере дали ще участват.


По непотвърдена информация Веселин Пенгезов ще се пробва в конкурса. Но през последните седмици се носят упорити слухове в кулоарите на Съдебната палата, че той ще има конкуренция в лицето на заместник-председателя на Софийския градски съд и ръководител на Гражданското отделение Богдана Желявска.


ВСС откри процедура и за окръжен прокурор на Хасково. Мандатът на Иван Ванчев изтича на 22 юни. През годините името на Ванчев бе забъркано в няколко скандала. Бе наел частен детектив да следи половинката му Меглена Тянкова (сега председател на ОС-Хасково), заради което му бе образувано дисциплинарно производство, но в крайна сметка не бе наказан. Срещу него е имало образувано и наказателно дело, но той така и не бе привлечен в качеството му на обвиняем.


Но най-големият скандал, в чиито център се оказа и Ванчев, бе във връзка с избора на членове на ВСС от прокурорската квота през 2012 година. Разговори между него, колегата му от Бургас Емил Христов, Камен Ситнилски и Румен Боев (избрани за членове на ВСС), Меглена Тянкова и Христо Георчев (бивш председател на РС-Свиленград), проведени през лятото на 2012-а, изтекоха в един сайт, заради което ВСС образува дисциплинарно производство срещу Ситнилски, а по-късно го уволни. Именно във връзка с този скандал стана ясно, че Ванчев и Христов се разследват – първият за документно престъпление, а вторият за длъжностно. Главният прокурор поиска отстраняването на Ванчев от длъжност, но ВАС го възстанови като заяви, че срещу него никога не е имало дело за документно престъпление. След решението на съда главният прокурор командирова Ванчев в Пловдив.


Останалите административни длъжности, за които беше открита процедура за избор са за: окръжен прокурор на Добрич; окръжен прокурор на Велико Търново; окръжен прокурор на Видин; окръжен прокурор на Габрово; окръжен прокурор на Монтана; окръжен прокурор на Търговище; окръжен прокурор на Ямбол; военно-окръжен прокурор на Пловдив; окръжен прокурор на Ловеч; окръжен прокурор на Русе; окръжен прокурор на Стара Загора; председател на Окръжен съд-Кърджали; председател на Районен съд-Тервел; окръжен прокурор на Враца; окръжен прокурор на Пазарджик; председател на Окръжен съд-Монтана; председател на Окръжен съд-Силистра; председател на Окръжен съд-Кюстендил; председател на Районен съд-Петрич; председател на Окръжен съд-Смолян.


Всеки желаещ да участва в някой от конкурсите трябва да подаде следните документи във ВСС: заявление за участие; подробна автобиография; нотариално заверено копие от диплома за завършено висше образование по специалността "Право"; нотариално заверено копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; свидетелство за съдимост; медицинско удостоверение, издадено в резултат от извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване; нотариално заверено копие от трудова/служебна книжка и/или осигурителна книжка; концепция за работата им като административен ръководител; удостоверение от НСлС, СтСлС или от окръжните следствени отдели за образувани досъдебни производства; декларация за имотното състояние и произход на средствата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във