Параграф22 Daily

§22 Новини

Започва процесът срещу 14-те имами за възхвала на джихада

В Пазарджик започва процесът срещу 14-те обвиняеми в разпространяване на идеите на терористичната групировка "Ислямска държава". За първи път български съд ще гледа дело за пропагандиране и възхваляване на джихад, отбелязва БНР. 14-те обвиняеми бяха задържани при две големи операции на ДАНС в ромските квартали на Пазарджик, Пловдив и Асеновград. При обиските от домовете на подсъдимите бяха иззети видеоматериали и голямо количество литература, проповядваща „ислямска държава“. 

Обвиненията са за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война (джихад) чрез разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава". 14-те обвиняеми са разпространявали ислямистките идеи чрез Фейсбук, като са насаждали верска нетърпимост към непроповядващите салафизъм.

За ръководител на идейната клетка се посочва Ахмед Муса Ахмед, който вече има присъда от т.нар „имамско“ дело, но заради обжалването ѝ присъдата все още не е влязла в сила. Българската ислямистка структура се е финансирала от арабския свят като част от паричния поток минавал през Турция.

Според обвинението ислямистката организация има вече изградена структура в България. За днешното съдебно заседание са призовани само подсъдимите и техните защитници.

Делото е насрочено за 10.30 часа. Осигурено е засилено полицейско присъствие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във