Параграф22 Daily

§22 Новини

Започва проект, част от Българо-швейцарската програма за сътрудничество

„Изключително важно е провеждането на такъв тип проекти по темата спазване на правата на човека при осъществяване на полицейската дейност” - заяви заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Проектът се осъществява в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, финансиран от Тематичен фонд „Сигурност. Бенефициент е Академията на МВР.

Заместник-министър Ципов припомни направените през 2012 г. промени в Закона за МВР, чрез въвеждане на стандартите на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Такива промени бяха осъществени и миналата година в Закона за ДАНС. „Прилагането на тези норми в двата закона е изключително важно. Смятам, че реализирането на такъв тип проект ще подпомогне много работата на всички колеги, които се занимават с полицейска дейност”, подчерта Красимир Ципов и пожела успех в предстоящата работа.

Ректорът на Академията на МВР старши комисар доц. д-р Бойка Чернева поясни, че с изготвянето на учебното помагало е финализиран първият етап на проекта. Тя изтъкна приноса на ГД „Национална полиция” за подготвянето на наръчника, подчертавайки че целта е практически ориентирано обучение, и отправи благодарност към преподавателите и експертите от АМВР, швейцарската полицейска академия „Саватан” и Орели Манян – консултант от Швейцария, за създадените наръчник и сборник с практически казуси.

Доцент Чернева посочи, че като част от проекта ще бъдат проведени шест обучителни модула, два от които на висши ръководители от СДВР и ОДМВР в страната. Останалите четири ще бъдат насочени към подготвяне на обучители. "В следващите дейности по проекта се предвижда през 2016 г. да бъде изграден полигон за обучение чрез симулативни форми, което ще спомогне за повишаване на ефективността на полицейската дейност", допълни ректорът на АМВР.

Ръководителят на проекта Иво Великов представи подробно трите модула, на учебното помагало. Те включват необходимия обем от знания и практически стандарти - тематиката за обучение, утвърждаваща принципите за спазване правата на човека в полицейската дейност, служебната етика и нормативната база.

Facebook logo
Бъдете с нас и във