Параграф22 Daily

§22 Новини

Запорираха ангиографа на видинската болница

Съдия-изпълнител запорира ангиографа на МБАЛ „Св. Петка” във Видин. До мярката се стигна заради делото, което лечебното заведение води с новата болница за активно лечение по кардиология във Видин, която е проект на Българския кардиологичен институт.

„До това положение се стигна, след като преди 2 години държавната МБАЛ отдаде под наем след конкурс част от помещенията си за изграждане на кардиологична клиника на частната структура. Инвеститорът вложи повече от 2,5 милиона лева за основен ремонт на рушащите се помещения и други над 900 хил. лева в модерно оборудване, вкл. собствен ангиограф, назначи квалифициран медицински персонал и закупи модерна медицинска апаратура. Въпреки риториката за съвместна работа, ръководството на държавната болница с решение от края на декември 2014 г. прекрати преговорите за възстановяване спазването на договорите и на практика саботира възможността на новата кардиологична болница да получи лиценз за медицински дейности и да започне да лекува болните от сърдечно-съдови заболявания в област Видин и Монтана.

Въпреки множеството проведени срещи и предложенията, отправени от инвеститора, ръководството на МБАЛ-а не пожела да промени позицията си, водено от себични цели и феодални намерения. С оглед опасността и през настоящата 2015 година гражданите на Видин и областта да останат без действаща кардиологична клиника, при министъра на здравеопазването се проведоха няколко срещи в края на 2014 г. между двете болници, на която държавната директорка В. Дочкова категорично и без да изложи мотиви отказа по-нататъшно сътрудничество. С тези действия съзнателно ръководството на държавната болница остави без достъп до медицинска грижа и съвременно лечение на сърдечносъдови заболявания населението на цялата област, сега рони крокодилски сълзи за “нероден Петко”.

От института смятат още, че запорът е адекватна реакция за случващото. Те, обаче, се притесняват, че заради затрудненото положение на държавната болница, частната едва ли ще успее да си върне вложените средства.

От там опровергават твърденията, че запорираната медицинска апаратура е единствена за лечението на населението на Видин. От там изтъкват, че държавната болница няма право да ползва ангиографски апарат, тъй като няма отделение за сърдечносъдови заболявания, нито договор с НЗОК. Те посочват, че в частната клиника има работещ, модерен ангиографски апарат, който има всички необходими документи за използване, но в блокираната частна болница.

Според адвоката на болницата във Видин, искът на инвеститора е за увеличаване стойността на имота във връзка с подобрения, които са направени. Частната болница веднъж вече води такова дело за неустойки срещу МБАЛ „Св. Петка”, за които те претендират във връзка със строителството, което е направено.

По думите на адвоката, така частното лечебно заведение има един път тази претенция, а сега претендира втори път за абсолютно същото нещо.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във