Параграф22 Weekly

§22 Новини

Запорираха имущество на кмета на Несебър за 1.8 млн. лв.

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество запорира имущество за близо 3 млн. лв. на кмета и главния архитект на Община Несебър.  Запорът върху имуществото на градоначалника Николай Димитров е на стойност 1 840 650 лв., а този върху имуществото на главния архитект на общината Валентин Димов е за 874 905 лв., съобщиха от комисията.


Двамата са подсъдими по дело, станало популярно като "Дюнигейт".


Скандалът избухна в последния ден на 2012 г. Продадени са били 29 декара дюни край Несебър, върху които започнало строителство в нарушение на закона. Кметът на Несебър Николай Димитров и главният архитект на общината Валентин Димов бяха обвинени за престъпление по служба.


Установеното от инспекторите на комисията разминаване между доходите на Николай Димитров и придобитото от него имущество за последните 10 години е близо 2 млн. лв. За Валентин Димов констатираното несъответствие за същия период е малко над 1 млн. лв.


По искане на комисията, Бургаският окръжен съд е допуснал обезпечение на пет жилищни имота, три от които в Несебър, шест ниви в землищата на различни селища, дружествени дялове, банкови сметки и автомобил "Мерцедес" на обща стойност 1 840 650 лв., собственост на кмета Николай Димитров и членове на неговото семейство.


Окръжните магистрати са допуснали и обезпечение на 11 имота на територията на общините Поморие и Несебър, сред които двуетажна къща в Поморие и недовършена сграда в Несебър, лек и товарен автомобил, дружествени дялове и банкови сметки на обща стойност 874 905 лв, собственост на главния архитект на Несебър Валентин Димов и членове на семейството му.


Според разпоредбите на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, в тримесечен срок Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество трябва да внесе в съда искове за отнемане на имуществото на кмета на Несебър и главния архитект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във