Параграф22 Daily

§22 Новини

Заради агресията всички училища с охрана, камери, ограда

40% от училищата в страната нямат охранителна система. За повишаване на сигурността им МОН отпуска 1,5 млн. лв., съобщи вицепремиерът Меглена Кунева. Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева уточни, че ще бъдат изградени огради, там където липсват, ще бъдат монтирани камери и ще бъде въведен пропускателен режим.

"Мисля си, колко по-различен можеше да бъде животът, ако нямаше нужда да се прави това и тези 1,5 млн. лв. бяха отишли за компютри или за здравословни храни на децата, например", каза Кунева, цитирана от БТА.

За съжаление нашето общество в момента поражда агресия, каза Кунева и допълни, че училището не може да бъде остров и то отразява действителността, в която децата живеят. "Само камерите и оградите едва ли ще помогнат. Ние имаме и наказателна санкция - и за лекари, и за учители. Дори и да направим училищата сигурни, ако обществото навън не е такова, няма да постигнем резултата, за който мечтаем", добави вицепремиерът.

Кунева посочи, че 60 процента от учебните заведения в страната имат системи за сигурност и допълни, че на 28 март т. г. й предстои среща с ръководството на МВР, за да може съвместно да се направи безопасна средата около училищата.

Миналата седмица министърът на образованието и науката разпореди на директорите на училища и на началниците на регионалните инспекторати да вземат мерки за повишаване на сигурността на учениците и учителите.

А ден след това от МОН съобщиха, че ще приемат проекти за изготвяне на сигнално-известителна система за охрана на училищата, паник бутон за връзка с охранителна фирма, изнесено видеонаблюдение в специализиран център на входовете, изходите, общите части на сградата, както и на прилежащите им дворове и/или спортни площадки.
За това може да се отпуснат до 30 хил. лв. с ДДС за едно проектно предложение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във