Параграф22 Daily

§22 Новини

Заради гаф на Борис Велчев, бивша обвинителка осъди прокуратура за 150 бона

Бившата прокурорка от Лом Вероника Кольова осъди държавното обвинение за рекордно обезщетение от 150 000 лева заради заведено срещу нея - но провалено от обвинителите в съда дело, съобщиха от Върховния касационен съд. Прокуратурата ще трябва да плати и дължимите лихви върху главницата от 150 бона за последните четири години, откакто бе постановена присъдата на първа инстанция - или още почти 65 000 лева. Така сумата достига колосалните 215 000 лв.


Вероника Кольова води делото по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, който дава право на всеки гражданин да съди прокуратурата при провал на повдигнатите срещу него обвинения. Това обаче е най-голямото обезщетение, присъждано досега, по силата на този закон и би утежнило и без това не особено розовото финансово положение на държавното обвинение.


Бившата районна прокурорка на Лом бе един от първите, с които започна т. нар. прочистване на прокуратурата от Борис Велчев след ерата "Филчев". През 2006 г. Кольова бе дадена под съд по обвинение, че е съставила неверни доклади за състояние на ломската прокуратура. Три години и половина по-късно тя бе напълно оправдана, защото прокуратура така и не успя да докаже в зала какви щети, освен имиджови, е нанесла Кольова със своите действия.


Решението на ВКС по случая "Кольова" е изключително важно, защото в него за първи път се мотивира защо някои категории граждани заслужават да получават по-големи обезщетения от останалите пострадали от действията на прокуратурата. Съдът смята, че "полицаи, военни, магистрати, митнически служители и прочие" служители трябва да бъдат овъзмездени с по-високи суми, тъй като "очакванията и изискванията на обществото към тях за почтеност и спазване на законите, са изключително завишени".

Facebook logo
Бъдете с нас и във