Параграф22 Daily

§22 Новини

Заради коронавируса запряни италиански мафиоти отърваха решетките

Заради пандемията неколцина главатари на италианската престъпна общност с двуцифрени присъди са прехвърлени под домашен арест. Това съобщи прокурорът по борбата с мафията и тероризма Федерико Кафиеро Де Рао. Стремежът на властите в Италия бе да опазят затворниците, но има риск да върнат бандитите към престъпната дейност, предаде БТА.

Телевизия Си Ен Ен съобщи, че под домашен арест са прехвърлени трима, но на практика в списъка с освободени мафиоти може скоро да влязат 10, ако не и 20 души. Обществеността научи засега, че са се върнали вкъщи 78-годишният влиятелен член на Коза ностра Франческо Бонура, 65-годишният Винченцо Янацо от клана Ндрангета и един от босовете на клана Казалеси - Паскуале Загария.

Последният излежаваше от 2007 г. двайсетгодишна присъда, Янацо бе хвърлен зад решетките за 14 години през 2018 г., а Бонура, осъден на 23 години, бе прекарал в килията едва 9 месеца. Италия държи в затворите си общо 74 влиятелни мафиоти над 70-годишна възраст. Сред тях е и прочутият с жестокостта си Бенедето Сантапаоло, на 81 години, с няколко доживотни присъди.

Прокуратурата твърди, че и на тримата престъпници като особено опасни са били наложени строги мерки за изолация, изключващи контактите с членове на мафията. Домашният арест естествено не дава подобна възможност. Властите признават опасността. Според Кафиеро пандемията застрашава да задълбочи влиянието на престъпните кланове в обществото на Италия - страна с отслабена икономика. "В този кризисен момент мафиотските организации може да проникнат още по-дълбоко в икономическия живот, особено като подкрепят или дори изкупуват предприятия с финансови затруднения, които не могат да получат достъп до държавна помощ и това ги кара да търсят алтернативни източници на кредитиране", каза прокурорът.

Заради карантината мафията изгуби много пари - по-специално от пропуснати продажби на наркотици, но от друга страна веднага се възползва от ситуацията, като вербува нови хора от бедния Юг и ги подтикна да вършат обири, както се оплака вече кметът на Палермо Леолука Орландо. Правителството обаче не вижда друг начин да защити затворите от пандемията, освен да ги разтовари. Италия е най-силно пострадала от коронавируса сред държавите в Европа. Тя е и сред първите страни членки на ЕС, отслабващи карантинните мерки с оглед на тежкото икономическо положение. Правителството на премиера Джузепе Конте взе решение да размрази част от производствата още на 4 май.

Младият правосъден министър Алфонсо Бонафеде бе принуден да се оправдава заради подчинените си. Той каза, че решението за освобождаване на някои престъпници е било прието "независимо и автономно", но заяви също, че то е неокончателно и може да бъде отменено.

Опозицията безпощадно критикува действията на кабинета. Лидерът на партия "Лига" Матео Салвини се обяви категорично против. "Това е безумие и липса на уважение към хората, юристите, журналистите, полицаите и жертвите на мафията", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във