Параграф22 Daily

§22 Новини

Заради корупция и нестабилност сме в дъното на икономическа класация на германския бизнес

Германският бизнес поставя България в дъното на икономическа класация за Централна и Източна Европа, заради корупцията, престъпността  и политическата нестабилност. От друга страна, германските компании у нас високо оценяват благоприятната данъчна среда и евтината работна ръка и отново биха инвестирали в страната, казва главният управител на Германо-българската търговска камара Митко Димитров,цитиран от БНР:

"Ние сме на незавидното последно място от всички 16 страни по отношение на критерия "Правна сигурност". Надяваме се с това, което е замислено, с реформите в правната сфера, нещата тук да се подобрят. По отношение прозрачността на обществените поръчки, отново критично състояние, нито един доволен. По отношение на политическата стабилност и социалната стабилност, нещата, независимо, че не сме на последно място от тези 16 страни, са също доста критични. Липсата на последователност в политическите решения, честите смени на правителствата през последните две години, всичко това възпрпятства средносрочното планиране в предприятията", допълни той.

През миналата година двустранната търговия между България и Германия бележи рекорд от близо 6 млрд. евро. Ръстът е с 11 на сто в сравнение с 2013-а, но българският износ към Германия намалява с 3 % и станата ни трупа дефицит от 700 млн. евро за 2014 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във