Параграф22 Daily

§22 Новини

Заради Ковид 19 кражбите на джебчийте са спаднали с почти 30%

С 30% по-малко джебчийски кражби регистрират от Министерството на вътрешните работи от началото на годината до края на август. Причините за това са както пандемията от COVID-19 и мерките, които бяха взети във връзка с нея, така и поради някои подобрения в работата на службите на ведомството. Това е съобщил инспектор Росен Белишки от Криминална полиция пред медии.

Оказва се, че избягването на струпване на хора в обществените места и изискванията за социална дистанция, въведени по време на извънредното положение и извънредната епидемиологична обстановка, значително са затруднили работата на джебчиите. Освен това вътрешното министерство работи усилено в посока превенция, тъй като според експерта тя е ключова за намаляването на случаите на този вид посегателства.

От началото на 2020 г. до 31 август са извършени 518 джебчийски кражби, които са едва 2,8% от общия брой на кражбите, регистрирани на територията на страната. През същия период миналата година те са били 738. Значително подобрение се забелязва и при разкриваемостта на виртуозите в сферата на „ловката ръка“. За 2020 г. те са над 28%, докато през 2019 г. полицаите са заловили едва 19,51% от бандитите.

Дали дадена кражба ще бъде разкрита или не, зависи много от начина, по който е извършено престъплението. От значение са мястото на посегателството, ловкостта на апаша, както и дали той действа сам или в група. Доказването на извършителя е сравнително трудно. Джебчиите действат тихомълком и трябва да бъдат хванати в момента, в който обират гражданите или скоро след това. В противен случай те бързо се отдалечават от местопрестъплението, прибират парите и се отървават от останалите лични вещи, задигнати при посегателството.

Най-много подобни кражби се регистрират в градовете София, Бургас, Велико Търново и Пловдив. Крадците най-често са от провинцията или от други балкански държави, но престъпната си дейност извършват предимно в столицата и по-големите градове. Те атакуват там, където допир или докосване не биха събудили подозрение - градския транспорт, молове, както и супермаркети и големи пазари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във