Параграф22 Daily

§22 Новини

Заради милиционерщината като теория и практика България плаща над 70 000 евро по 6 дела на ЕСПЧ

Правителството реши да изпълни решенията на Европейския съд по правата на човека по шест дела, по които България беше осъдена, и да изплати общо 70 772 евро за обезщетения и разноски.

Първото дело е на Ангелина Димитрова - вдовицата на убития през 2003 г. в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца. През март тя и синът ѝ Константин осъдиха държавата за нарушено право на собственост. Магистратите в Страсбург им присъдиха обезщетение от 3000 евро за неимуществени вреди и 12 150 евро за такси и разноски.

С решението си Европейският съд за правата на човека даде 4 месеца на държавата и наследниците на Самоковеца да се споразумеят за компенсацията за имуществени вреди. Претенциите на Ангелина Димитрова са за над 850 000 лв. Срокът вече изтече, но няма информация да е сключено споразумение.

Държавата ще плати обезщетение от 17 500 евро на жертва на изнасилване, съобщи правителствената информационна служба. Става дума за решението по казуса на С. З., която била отвлечена и изнасилена през 1999 г. То стана повод за съда в Страсбург да обяви, че неефективността на разследването е системен проблем в България. С решението си той задължи страната ни да вземе мерки за решаване на проблема под надзора на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Съдът не предписа какво трябва да се направи, а остави това на българските власти. Магистратите в Страсбург обаче настояват мерките да са с практична насоченост и да предотвратят други подобни нарушения в бъдеще. Именно предприемането на тези мерки означава да бъде изпълнено решението на Страсбург, но в съобщението на правителствената пресслужба няма и дума за действия предприети от българските власти в тази насока.

Осъденият на доживотен затвор без право на замяна Халил Хасан ще получи 5102 евро. Съдът в Страсбург призна, че той е бил подложен на нечовешко и унизително отношение предвид условията, при които изтърпява наказанието си – изолация в постоянно заключени килии и систематично наблюдаване на кореспонденцията с неговия адвокат. Освен това е отказано разследване по сигнала му до прокуратурата, че като мюсюлманин е подлаган редовно на расистки обиди от затворническите власти.

Правителството реши да плати  21 500 евро в изпълнение на решението по делото "Станков срещу България". По него съдът в Страсбург установи нарушение на правото на свобода и сигурност и на справедлив процес. Делото е свързано с поставянето под запрещение на жалбоподателя и настаняването му от неговата майка, като негов законен представител, в социален дом за хора с психически разстройства.

Реституционно производство и забавяния в процедурата по обезщетяване на жалбоподателите, което ги е поставило в ситуация на продължителна несигурност, са нарушенията, установени по друго дело в Страсбург, по което правителството реши да плати днес общо 5000 евро.

"Жалбоподателката по последното дело – "Гусева срещу България", е представител на асоциация за защита на животните. Жалбата й е свързана с изпълнението от страна на кмета на Видин на окончателни съдебни решения за предоставяне на информация за отношението спрямо бездомните животни в града. Съдът с пет на два гласа приема, че е налице нарушение на правото да се получава и разпространява информация, което попада в обхвата на правото на свобода на изразяването на мнение.

Присъденото обезщетение за неимуществени вреди е 5000 евро, а за разходи и разноски по делото – 1520 евро", съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във