Параграф22 Daily

§22 Новини

Заради специалното правосъдие Миню Стайков осъди България в Страсбург

Подсъдимият бизнесмен Миню Стайков е бил обект на прекомерно дълго задържане, отсъди Европейския съд по правата на човека. Той излезе от ареста през февруари т.г. след 2 г. под стража. В решението, публикувано днес, се посочва, че „липсват достатъчни основания за удължаването на задържането на жалбоподателя отвъд първоначалния период на криминалното разследване“.

В началото на септември 2018 г. Стайков беше задържан и привлечен към наказателна отговорност заедно със сина си Стайко за данъчни измами, пране на пари и производство на цигари без бандерол. В деня, в който изтичаше максималният му 8-месечен срок на задържане по тези обвинения, прокуратурата, МВР и ДАНС проведоха мащабна акция за измами с еврофондове и по-късно Стайков беше обвинен в злоупотреба с еврофондове в размер на над 11 млн. лева. Това стана повод за продължаване на ареста му. 
В същото време, решението не води до плащане на обезщетение от страна на България. В решението се посочва, че представителят на ищеца е представил остойностено предложение за извънсъдебно споразумение, но не и конкретен иск за справедливо обезщетение на съдебна фаза. „Освен това, като има предвид конкретните обстоятелства по настоящото дело, Съдът не открива никакви убедителни съображения, които да налагат присъждането на справедливо обезщетение“, пишат от съда.

Новината завари Стайков в Специализирания наказателен съд, от който той иска да му наложи по-лека мярка за неотколение заради участието му в предсрочните парламентарния избори: "Това не е толкова важно. Важното е ние като хора да постигнем справедливост. Като казвам "ние", разбирам целият народ, защото вие бяхте свидетели и сте свидетели на всичко, което се случва в страната. Всяка една такава кауза е поне със справедливи намерения", обясни той пред медиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във