Параграф22 Daily

§22 Новини

Заради военен транспортен самолет не са стреляли по градоносния облак

Загуби за милиони и тонове удавена земеделска продукция – това е равносметката след опустошителната градушка в Пловдивско в събота вечер. Заради самолет в небето батареите не са обстрелвали фаталния облак. Министърът на земеделието Христо Бозуков отиде на място, за да се запознае с щетите и да успокои производителите, които имат големи притеснения дали и как ще се възстановят след бедствието, съобщава bTV от региона.

Сред тях има хора, които са вложили милиони в зеленчукопроизводство и екологично земеделие. Най-големият засегнат производител е Фабрицио Фрески, който е инвестирал 10 млн. лева в производство на ориз и всичко е унищожено. В землището на Ръжево Конаре и Белозем има 30 тона патладжани под вода, по чиято обработка са се трудили над 1500 души.

Министърът подчерта, че ще се направи всичко възможно до края на годината да бъдат получени максималните по размер обезщетения – включително и с помощ по европрограми. Комисии описват щетите. Напрежението обаче не спада, защото стопаните се притесняват, че ще получат минимални суми, които не могат да покрият инвестициите им. По-рано днес те блокираха път в знак на протест.

Бозуков съобщи още, че по облака не е стреляно, защото по това време в небето е имало транспортен самолет, който е превозвал военни. Затова и утре ще има среща с участието на министерствата на транспорта и отбраната. Целта е срокът на забраните за стрелба с противоградови ракети да се намали максимално и така да се повиши шансът земеделската продукция да бъде спасена при друг подобен случай.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във