Параграф22 Daily

§22 Новини

Защитата на Иванчева и Петрова поиска отвод на Георги Ушев и останалите спецсъдии

Адвокатите на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет Петко Дюлгеров поискаха отвод на целия съдебен състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) с председател Георги Ушев. На първа инстанция тримата получиха присъди съответно 20, 15 и 12 години за взимане на подкуп в особено големи размери за издаването на разрешително за строеж. Основен свидетел по делото е бизнесменът Александър Ваклин.

Защитата направи искане за отвод на председателя на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев и целия съдебен състав, като се аргументираха със словесната престрелка между съда и ВКС във връзка с правомерно издадени съдебни решения за определяне на мярката за задържане на Иванчева и Петрова.

Според Биляна Петрова председателят на АСНС Георги Ушев е заел страната на прокуратурата и ако има присъда, тя щяла да бъде осъдителна. Тя възнегодува и че не е допусната да участва в телевизионни дебати. Петрова негодува, че с настоящата мярка за неотклонение "домашен арест" излежава присъдата. Биляна Петрова настоява за отвод на цялата Апелативна прокуратурата с аргумент, че има данни за корупция. Десислава Иванчева заяви, че иска отвод на целия Апелативен спецсъд.

Петко Дюлгеров пък прехвърли топката на съдебния състав и заяви, че той трябва да реши. Прокуратурата не се съгласи с доводите на обвиняемите и на защитата с аргумент, че никъде не се казва, че съдия Ушев е оказал влияние за постановяване на присъдата от първоинстанционен състав.

Според държавното обвинение така направените искания са преекспонирани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във