Параграф22 Daily

§22 Новини

Защитници на народа излязоха на протест срещу Висшия адвокатски съвет

Докато Висшият адвокатски съвет (ВАдС) заседаваше в сградата на Центъра за обучение на адвокати пред нея адвокати се събраха на протест, за да заявят искането си за оставката му, което отправиха преди седмица с т. нар. „Декларация за промяна“. На столичната ул. „Калоян“ се събраха членове на колегиите от Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Смолян, Плевен, а най-многобройна беше групата от Хасково. Към тях се присъединиха и няколко столични адвокати.

На музикалния фон на песента на група „Ахат“ „Черна овца“ адвокатите скандираха: „Оставка!“ и издигнаха плакати „Видяхме, че не можете. Поне не ни пречете“„За достойна адвокатура“„Вие не сте императори“, „Не“ на правораздаването. „Да“ на правосъдието“„Българска адвокатура, а не политическа номенклатура“„Искаме ВАдС с достойна позиция, а не наша опозиция“.

„Исканията да се подаде оставка от целия ВАдС не са самоцелни“, заяви пред събралите се Иван Демерджиев, председател на пловдивската колегия и един от членовете на инициативния комитет, който стои зад декларацията за промяна.

И продължи: „Те са средство българската адвокатура да започне да изразява адекватна позиция – позицията на българските адвокати, ясно да заяви позицията си в обществото като орган, който отстоява правото на защита на гражданите. Ние искаме оставките на всички. Сред членовете на този ВАдС има достойни български адвокати, но те не съумяха да намерят начина да изявят позиция, да променят политиката на този орган. И очевидно единственият начин това да се случаи са предсрочни избори и смяна на състава на органа“.

Иван Чолаков от Благоевград пък заяви: „Висшият адвокатски съвет се превърна в Главна адвокатура с усещането за безкрайна власт и че може безкрайно да не се съобразява с исканията на своите колеги“.

Някои адвокати бяха издигнали плакати с искане за оставката на трима конкретни членове на ВАдС – Валя Гигова, Красимир Краев и Милен Ралчев. Именно те бяха единствените, които слязоха долу при протестиращите. А само Гигова се обърна към тях, като се възмути, че на един от плакатите им е представена като адвокат на Асоциацията на банките, БНБ и ОББ, сочи Lex.bg.

Тя първо посочи, че декларацията за промяна в голямата си част е вярна, но моментът не е подходящ. И после заяви: „Оставка заради това, че съм адвокат на банка няма да подам. Вие като Гешев ли ще идентифицирате адвоката с неговия клиент? Това не е правилно. Аз се гордея, че съм адвокат на банки и на Асоциацията на банките и казвам честно и почтено какво мисля“. Тя посочи, че като делегитимират органите на адвокатурата, протестиращите ще делегитимират себе си.

„Този ВАдС се делегитимира, но това не стана с нашия протест, а го направи сам със собствените си действия и бездействия. Аз се чувствам унизен от действията на ВАдС“, отговори Демерджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във