Параграф22 Daily

§22 Новини

Защитник на Цветан Цветанов иска да е съдия, за скандалните й хватки сезираха ВАС

Адвокатката на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, спомогнала с неявяването си за саботирането на делото за клевета срещу него, иска да стане съдия. Само преди месец адвокат Елена Божурска възмути с поведението си състава на Софийския окръжен съд (СОС) и той веднъж я глоби с 1000 лв., а след това сезира Висшия адвокатски съвет, съобщава "Правен свят".

Резултатът от няколкократното неявяване на адвокатката в СОС бе спиране на делото за клевета, заведено от съдия Мирослава Тодорова срещу Цветанов, тъй като бившият вътрешен министър бе избран за депутат и получи имунитет. Ако този парламент изкара пълен мандат, процесът ще бъде прекратен заради изтичане на давността.

Оказва се, че на 3 октомври - ден след второто провалено заседание по делото срещу Цветанов, адвокатката е подала документи за участие в конкурса за първоначално назначаване в районните съдилища. А през това време тя или твърдеше, че е в чужбина, или бе неоткриваема за съда. Справка на сайта на Висшия съдебен съвет показва, че Божурска е издържала с 4,50 писмения изпит и е допусната до устен. Това е минималният бал, който позволява на кандидатите за магистрати да се явят на устното препитване. Дали адвокатката на Цветанов ще стане съдия зависи от общия й бал т.е.от оценките й от двата изпита. Свободните места са осем в осем районни съдилища извън столицата. На устния изпит 18 от общо 144 кандидати са получили по-висока оценка от Божурска.

Делото за клевета на Тодорова срещу Цветанов бе подновено след като 42-то Народно събрание бе разпуснато и той загуби депутатския си имунитет. То бе насрочено за 29 септември, но се оказа, че бившият вътрешен министър в последния момент се е отказал от досегашната си защитничка и е упълномощил Божурска. Тя пък писа на магистратите, че не може да се яви в съда, защото пътува в чужбина с автобус. Това й струва 1000 лв. глоба.

Съдът насрочи делото за 2 октомври, но не успя да я уведоми за заседанието,  защото на адреса на кантората й отказват да получават съобщения за нея. Сътрудничка отначало взела известието за делото, но след това писа на съда, че Божурска е само наемател на адреса, който е дала за контакт в СОС, и служителката не е упълномощена да получава съобщения за адвокатката.

На третото провалено заседание окръжните съдии решиха да сезират ръководството на адвокатурата за поведението на Божурска.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във