Параграф22 Daily

§22 Новини

Защо нямаме доверие в държавата? Просто е - тя липсва

Въпросът защо българите нямат доверие в държавата има много отговори - може би по един за всеки от тези, които не гласуват на избори, или пък правят това с отвращение.

Най-добрата илюстрация за скъсаната връзка държава - народ в последно време е случващото се с българските кораби и екипажите им, задържани в съседна Румъния. Както сочи неофициалната информация от северните ни комшии, те са задържани заради улов на черноморска акула, който в момента е забранен в акваторията на Румъния. На това основание властите отвъд Дунав започват процедура по запор на задържаните кораби в Констанца и призовават екипажите им да се явят при корабите, макар че те все още нямат никаква представа какво точно е обвинението срещу тях. 

Тази история е доказателство за това, че на румънците изобщо не им пука от законодателството на ЕС и си гонят собствените интереси, с цената на откровена и нагла манипулация на фактите. Според Пламен Панайотов, собственик на един от задържаните кораби, мотивът за задържането е риболов в румънски води.Защитата на задържаните рибари обаче твърди, че те са заловени на 55 мили след 12-милната зона на Румъния и няма никакво основание за ареста им.Това са води на европейската общност, а не румънски.

Въпреки това румънците смятат, че нашите кораби са извършили риболов на акула в забранителен период, в румънски води.

Според българските екипажи, забраната обаче се отнасяла до местни риболовни кораби. Собственикът Панайотов е категоричен, че когато едно законодателство е само национално, а не е съобразено с европейските регламенти, то е единствено приложимо за страната, която го прилага, така че тази забрана е единствено и само за румънските кораби.

Нещо повече - твърдението на българите, че са били  задържани на 55 мили отвъд 12-милната зона на Румъния, показва, че за нашите кораби е валидно европейското законодателство. 

Но не би. Румънците не само задържаха екипажите, но вече и правят стъпки да запорират корабите, които са във военното пристанище в Констанца. 

Трябва да кажем, че в този унизителен за нашата страна казус, българските власти се държат като лакеи. И въпреки, че по време на акцията по задържане на корабите са присъствали и инспектори от на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), случаят е оставен да се развива така, както искат румънците. Самата шефка на ИАРА доц. Ваня Стаматова съобщи, че е получила неофициално доклад от българските инспектори, работили с румънските си колеги. В доклада има посочени координати, според които корабите ни не са били в териториалните води на Румъния.

Но вместо да вдигне шум и да отправи казуса директно в ЕС  и Европейската комисия, Стаматова чака от Румъния официална информация. И на всичко отгоре, въпреки данните от доклада на инспекторите си, първоначално нарече рибарите ни бракониери.

Мнозина собственици на кораби твърдят, че този случай не е изолиран и румънците редовно издевателстват над нашите риболовци. Нашите власти обаче мълчат и търпят гаврите. А в това време риболовците ни остават без кораби, без работа, без доходи, с висящи над главите им кредити и без надежда.

Очевидно държава няма. И не власите, ами ние се давим накрай Дунава. Че вече и в Черно море!

Facebook logo
Бъдете с нас и във