Параграф22 Daily

§22 Новини

Защо Витоша изглежда недостъпна за софиянци?

“Витоша за София е това, което е Везувий за Неапол. С тези думи на австрийски архитект от XIX век Любомир Попйорданов от Сдружение “Планински водачи и приключенски туризъм” посочи стойността и значението на планината за столицата ни. "Тази планина, която е истинска благословия, че я имаме, някак си не я искаме. Няма такава столица в Европа, където да можеш да правиш толкова приключенски неща - летене, катерене, пещери (тук се намира най-голямата пещера в България - “Духлата”). Има мечки, имаме над 200 вида птици, има ендемични видове растения. Но в същото време имаме и тази недостъпност. Човек трябва да иска, за да отиде на Витоша. Това казва в ефира на Радио София Любомир Попйорданов.

Според него проблемите с планината и нейната недостъпност опират до собствеността - дали е на “Лифтови съоръжения”, дали са неуредени права на пътната инфраструктура, която се води горски пътища. Тази собственост трябва да се преуреди.
Лифтовете - Княжевският, Драгалевският, Симеоновският, очевидно са в тежко състояние, трябва да се сменят. В същото време планината предоставя едно от най-добрите места за летене с парапланер, може да се практикува и планинско бягане.
“Потенциалът на планините около София е изключителен”, казва той.

Заради всички тези трудности около достъпността на планината Витоша, е станала не толкова популярна през последните години и не привлича столичани по начина, по който може. Една от причините за това, е че липсва визия на Столичната община за развитието на Витоша. “В последните няколко месеца направихме неща, които години не са правени, а някои и никога не са правени. Например възстановихме транспортното обслужване до планината с автобуси и през седмицата", обясни Симеон Колев от Столичния общински съвет. В същото време обаче най-лесният, удобен и приятен начин за достъп до планината са лифтовете, но от трите лифта работи само един и то с намален капацитет, защото вече е твърде стар.

Симеон Колев допълни също, че в най-напреднал етап в посока на въвеждането му в експлоатация между начална станция до средата на маршрута - “Бай Кръстьо”, е Драгалевският лифт, като очакванията са до края на юли месец да има конкретно техническо решение.

“Витоша ски” ще изградят нов лифт, използвайки съществуващите стъпки (бетонните фундаменти, от които излизат стълбовете) на стария лифт, обясни Симеон Колев. Според него един от проблемите, който спира развитието на планината е, че Витоша има приет план за управление от 2005 г., който обаче е много консервативен.

И малко полезна инфорация:

Духлата е най-дългата пещера в България – обща дължина над 18 км. Намира се в югозападната част на планината Витоша, до село Боснек, община Перник. Представлява сложна пещерна система на шест етажа с множество входове. Името на пещерата идва от звука, който издава вятърът при входа й.

В нея сега протичат 7 подземни реки, които са най-вероятно свързани с р. Струма. Те събират водите си и излизат в карстовия извор “Горната чешма”.

Духлата има 6 пещерни нива и много на брой невероятно красиви зали с варовикови образувания и езера, изпълнени с вторични карстови образувания и тесни, мъчителни за преодоляване проходи между тях. Пещерата е изключително богата на вторични образувания. Достъпът е възможен само с опитен водач и след подходящо обучение. Лабиринтният характер на пещерата я прави опасна за неподготвени туристи.

В пещерата живеят 22 вида животни, 6 от които – прилепи.

Обявена е за природна забележителност със заповед No.2810 от 10.10.1962 г. За да се предотврати разрушаването на редките и крехки образувания, входът на пещерата е затворен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във