Параграф22 Weekly

§22 Новини

Засилват контрола по границите заради кризата в Украйна

Заради кризата в Украйна страната ни ще засили контрола по границите. Това увери вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след заседанието на кабинета. По думите му сега украинските служби не работят достатъчно ефективно и това създава опасност организирани престъпни групи да се въоръжат. "Ще създадем готовност да посрещнем и да минимизираме рисковете, които произтичат от кризата в Украйна", увери Йовчев, който определи ситуацията там като изключително сериозна и много тежка.


Вътрешният министър припомни, че национален щаб непрекъснато ще наблюдава случващото се в ключовите региони и евентуална промяна в обстановката. По думите му по всяка вероятност първото заседание на щаба ще се проведе още утре. Йовчев коментира, че вече се правят анализи на запасите ни от природен газ и нефт, както и на възможностите ни за реакция при спиране на доставките от Русия през Украйна.


Разработва се и национален план, по който България ще работи, ако се стигне до военен конфликт и последваща го бежанска вълна. Страната ни има и готовност за действие при радиационна опасност, увери вътрешният министър и допълни, че такава вероятност е малка. Ще бъде направен преглед на плановете за извозване на отработено ядрено гориво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във