Параграф22 Daily

§22 Новини

Заснеха полицай да взима подкуп от 20 лв. в София

Полицай от СДВР бе заснет как получава 20 лева подкуп от спрян за проверка шофьор в столичен квартал. От МВР съобщиха, че е започнало дисциплинарно производство. Видеото със заглавие „Родната полиция” бе публикувано в социалната мрежа Фейсбук, като за 3 часа бе видяно повече от 36 000 пъти и бе споделено повече от 1200 пъти, съобщи bTV. По-късно потребителят свали клипа от своя профил, но негови копия продължават да се разпространяват от други потребители.

Авторът е снимал ситуацията от разстояние. В клипа, дълъг 3:09 минути, се вижда как полицай с жилетка с надпис „СДВР” проверява документите на шофьор. След като му връща личната карта и шофьорската книжка, ръката на униформения остава да виси вътре в колата през отворения прозорец. След което водачът вади банкнота от 20 лв. и я дава на полицая. Във видеото се различават два джипа - "Тойота" и BMW.  От първия шофьор, пътният полицай взима 20 лв., а от другия - 10 лв.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че по разпореждане на директора на СДВР Младен Маринов е започнало дисциплинарно производство срещу служителя на столичната "Пътна полиция". В рамките на производството ще бъдат проверени всички факти и обстоятелства по случая. Ще бъде потърсено и съдействието на граждани, имащи отношение към случая. В Закона за МВР, при наличието на данни за извършено дисциплинарно нарушение, е предвидено и най-тежко наказание „уволнение“, допълват от пресцентъра на вътрешното ведомство.

Само за час близо 100 шофьори отнесоха глоби от КАТ заради износени гуми. "Пътна полиция" започна масови проверки за подготовката на автомобилите за движение при зимни условия. Предупредителният период на акция "Зима" изтече в неделя и усиленият контрол с глобите стартира от началото на седмицата. Катаджиите проверяват освен грайфера на гумите, изправността на чистачките и фаровете. Съгласно нормативните изисквания дълбочината на протекторния рисунък трябва да бъде не по-малко от 1,6 мм. От КАТ обаче препоръчват шофьорите да се оборудват със зимни гуми, които са с поне 4 мм дълбочина на грайфера.

Глобите за износени гуми започват от 50 лева, а за неизправни фарове - от 20 лева. Усилените проверки ще продължат до края на месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във