Параграф22 Daily

§22 Новини

Затвор за хлевоусти депутати? Друг път!

Само ден, след като правосъдният министър Данаил Кирилов се снима в новите килии на следствения арест в Старозагорския затвор, едно законодателно предложение на ВМРО наведе на идея как тези килии биха могли да се запълнят. При това с ВИП обитатели -  като например депутати и министри.

В сряда (15 май) група депутати от ВМРО поискаха да се измени чл. 148 от Наказателния кодекс и към него да се добави специална алинея 4, със следното съдържание: "За обида или клевета, извършена от народен представител, член на Министерския съвет, член на Европейския парламент или Европейската комисия от Република България, председател на политическа партия, получаваща държавна субсидия или негов заместник, наказанието е лишаване от свобода до 4 години и глоба от 10 000 лв. до 15 000 лева".

Патриотите обясняват в мотивите си, че тази промяна в НК се налага, защото напоследък политици си позволявали недопустимо поведение, "което накърнява честта и достойнството на опонентите им". Това, което преди беше изключение, сега се е превърнало в правило, твърдят патриотите и казват, че все по-често вместо идеи и платформи, политиците си разменят неверни твърдения един за друг, приписват си неизвършени престъпления или разгласяват позорящи твърдения, които не отговарят на истината. "Разрастването на това явление, както и такова поведение от все повече лица, които участват в политическия живот на страната, налага да се създаде допълнителен механизъм за защита на пострадалите", обясняват вносителите на проекта за изменение в НК.

Твърде вероятно е реакцията на ВМРО да е била предизвикана  от едно изказване по телевизията на лидера на партия "Воля" Веселин Марешки, който нарече военния министър Красимир Каракачанов "шкембе войвода", а не си спести и епитетите по адрес и на част от кандидатите за евродепутати от партията. Заради тези словесни изблици Марешки бе глобен от ЦИК за накърняване на добрите нрави, честта и доброто име на конкурентите си по време на предизборна кампания.

Само че предложението на воеводите съвсем не визира само периода на кампаниите. То предвижда да бъде сложен "намордник" на политическото хлевоустие, който да си стои целогодишно. В което не би имало нищо лошо, би било даже твърде възпитателно, освен ... ако не беше в противоречие с конституцията.

Проблемът на воеводите е там, че конституцията изрично забранява наказателното преследване на депутатите заради изказванията им. Имунитетът им е даден точно за това, защото те трябва да могат да говорят всичко без страх. Включително и когато обвиняват управляващите в корупция (защото ако трябваше да се чака полиция, прокуратура и съд да докажат тази корупция, то до ден днешен никой нямаше да е чувал дори за една десета част от най-грандиозните скандали, тресли държавата в последните десетилетия).

"Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание", е записано черно на бяло в чл. 69 от Конституцията на Република България. А малко по-надолу е изрично уточнено, че срещу депутат не може да бъде възбуждано наказателно преследване "освен за престъпления от общ характер", и то по определен ред. С имунитет срещу наказателно преследване се ползват и депутатите от Европарламента и за снемането му също е предвидена сложна специална процедура.

След като Конституцията забранява "възбуждането" на наказателно преследване за друго, освен за престъпление от общ характер - то няма как депутатите да бъдат съдени за престъпления от частен характер. А обидата и клеветата се преследват по частен път (без участието на прокурор). Това не ги прави по-малко престъпления, а репресията срещу обвинените в извършването им - по-малко наказателна. Но предвиденият в конституцията "имунитет" определено пречи.

Виж, министрите нямат никакъв имунитет за нищо - те носят всички видове отговорност. Затова те по правило са чувствително по-сдържани от депутатите и по-рядко си позволяват да си изтърват езика (за изключението от това правило - бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, вече си платихме след няколко решения от Страсбург, с които заради негови изказвания бе осъдена държавата).

Няма пречка и всеки политически лидер (това дали партията му получава или не държавна субсидия пък съвсем няма нищо общо) да бъде осъден да плаща обезщетения, ако обижда или клевети.  И това се случва вече твърде често, едно от последните дела, за които се разшумя из медиите беше това, с което Елена Йончева осъди Бойко Борисов (на първа съдебна инстанция).

Но заради депутатския имунитет срещу наказателно преследване, заложен в конституцията, предложението на патриотите за "поправяне" на НК най-вероятно няма да мине.

Освен това то няма да им донесе и кой-знае колко нова подкрепа в кампанията: идеята предизборната надпревара да се води на скопения откъм емоция брюкселски бонтон трудно ще намери привърженици сред електората. Най-малкото, защото българинът обича да чува за политиците това, което той си мисли за тях. А то никак не е хубаво и в много случаи е далеч по-обидно и от най-лютите попържни, които са си разменяли партийните деятели в предизборната говорилня.

Пита се в задачата за какво тогава им беше на патриотите да пускат тази предизборна димка...

Facebook logo
Бъдете с нас и във