Параграф22 Daily

§22 Новини

Затворник съди държавата за 30 000 лева

Лишен от свобода съди държавата за лоши условия в затвора във Враца. Мъжът излежал 3-годишна присъда и след като излязъл от панделата започнал да води дела заради влошеното си здраве. В исковите си претенции мъжът е посочил, че са му нанесени неимуществени вреди в общ размер на 30 000 лева, съобщи агенция BulNews.

Бившият затворник е бил осъден да излежи присъдата си в „Керамична фабрика“ към затвора във Враца. Престоят му в зандана бил от 23.12.2015 г. до 15.11.2018 г., като по думите му вследствие на лошите санитарно-битови условия там, се е разболял от захарен диабет. Към болежките си мъжът добавил и последваща диабетна полиневропатия, както и от повишено кръвно налягане и левокамерна хипертрофия на сърцето. Бил освидетелстван от ТЕЛК, с призната 30% трайно намалена работоспособност.

В.К. поискал от магистратите в административния съд във Враца да му присъдят обезщетение в размер на 10 000 лева за неудобствата по време на престоя му в затвора и 20 000 лева обезщетение за придобитите и описани заболявания.

По време на делото обаче станало ясно, че мъжът е постъпил в затвора с високо кръвно и проблеми с кръвната захар, като редовно е ходил на медицински прегледи. Оказва се, че експандизчията е бил фамилно обременен с диабет и е имал здравословни проблеми още при постъпването си в корпуса на затвора.

Така магистратите установили, че действително за период от 17 дни В.К. е изпитвал неудобства, но като цяло не е живял в ужасяващи и мизерни условия в затвора. За това обезщетението, което му присъдили е в размер на 100 лева. Искът за придобития диабет и други болести в размер на 20 000 лева бил изцяло отхвърлен като неоснователен и недоказан.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във