Параграф22 Weekly

§22 Новини

Здрав режим за небанковите операции и електронните трансфери в Русия

Руската Централна банка има намерение да задължи фирмите, заети с микрофинансиране да формират значителни резерви срещу възможни бъдещи загуби от несъбираеми вземания. Тази инициатива се съдържа в проект за указания, публикован на Интернет-сайта на банковия регулатор.


Съгласно документа, върху микрозаеми без просрочие няма да се начисляват резерви от микрокредитиращи организации. При наличие на просрочие до един месец, размерът на резервите ще се движи между 1,5 - 10% от дължимата бруто сума. Ако просрочието е от 1 до 2 месеца, ще се начисляват резерви в диапазона 7-30%. При просрочие между 2 - 3 месеца - от 15% до 50%, при 3 до 4 месяцев - 30-70%, от 4 месяцев до половин година - 45-90%, а от 6 до 9 месеца - 60-100% и от 9 месеца до една година - 75-100%. При просрочие над една година размерът на резервите трябва да е точно 100%, твърдят от Централната банка.


В момента руските микрофинансови организации не са задължени да формират резерви за покриване на възможни бъдещи загуби за разлика от руските търговски банки.


В същото време руският парламент - Държавната дума, прие на трето, окончателно четене закон, повишаващ значително изискванията към анонимните Интернет-платежи. Освен това се забраняват и всички подобни разплащания между физически лица, съобщава информационната агенция РИА "Новости". Този законопроект е част от "антитерористичния пакет", внесен в Държавната дума от всички парламентарни фракции начело с председателя на думския комитет по сигурността Ирина Яровая.


Според новия закон, до 1 октомври тази година операторите на електронни пари са задължени да предоставят на безвъзмездна основа правото на финансовите организации да използват налични информациони ресурси при подтвърждаване на самоличността на клиентите си. Освен това до 1 ноември 2014 г. операторите са длъжни да започнат да предоставят възможност за избор измежду т. нар. способи за упростена идентификация.


Определени са и максималните размери на трансферираните суми - за анонимните парични преводи тя не може да превишава 15 хил. рубли на ден, а за физически лица, проминали идентификация, максималният лимит е до 60 хиляди рубли на ден и до 200 хиляди рубли за месец.


Юридически лица и инвестиционни фирми ще могат да превеждат електронни пари само на физически лица, преминали идентификация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във